Software

Digitální stavební deník se finančně vrátí již po prvním dni používání

digitalni-stavebni-denik-stavee-funkce

Již první den. Taková je finanční návratnost digitálního stavebního deníku.

Stavba, stavebník, investor a jeho dodavatel však často používají stavební deník v podobě sešitu, který si obstaráte v nejbližším papírnictví. To je přes čtyřicet let realita českého stavebnictví, které se chce digitalizovat, aby bylo více efektivní.

Podstatou stavebního deníku je mít pro každý den záznam o průběhu výstavby a evidovat informace jako jsou provedené práce, postupy, materiály, mechanizace ale i okolní vlivy, bezpečnost práce a další skutečnosti, které mají zásadní vliv na realizaci dané stavby.

A teď si představte nejrůznější situace. Například když z papírového stavebního deníku zmizí několik listů, případně zapsané záznamy nejsou čitelné, protože je psal někdo ve spěchu. Nebo deník spadne neopatrností do bláta. Případně jsou záznamy dopisovány do deníku s několikadenním zpožděním. A co kdyby se schválně vynechávaly stránky a záznamy se pak doplňovaly až podle toho, jak to na stavbě dopadlo? Může se stát i to, že se celý deník „omylem“ se všemi záznamy ztratí.

To nejsou situace, které bychom si vymysleli, abychom vám postrašili. Jsou to bohužel běžné situace, které investorům a stavebním dozorům přidělávají práci a vrásky na čele.

digitalni-stavebni-denik-stavee-funkce

Firma Intelis proto vytvořila digitální stavební deník a pojmenovala jej Stavee. Stavební deník je k dispozici pro tablet i telefon v obou nejčastěji používaných systémech pro Apple i Android, přičemž funguje i bez připojení k internetu. Denní záznamy do něj přitom nemusíte jen psát, můžete je nadiktovat, případně vybrat ze standardizovaných prací, mechanizací či materiálů z již hotových číselníků. Do deníku se přidá otisk časového razítka včetně lokalizace pomocí GPS.

Ve stavebním deníku Stavee můžete pořídit fotografie přímo ze zařízení, naskenovat dokumenty fotoaparátem nebo si zobrazit kompletní dokumentace včetně výkresů.

Vše je samozřejmě zaevidováno a podepsáno pověřenými osobami s jejich elektronickým podpisem s nulovou možností s daty zámanipulovat.
Pověřené osoby se mohou na průběh stavby podívat odkudkoliv, aniž by na staveniště museli jezdit.

V tabletu o hmotnosti přibližně jeden kilogram mohou mít všichni zúčastnění stavební deníky včetně kompletních dokumentací, záznamů, fotografií i videí k celé stavbě, v případě větších projektů i k většímu počtu staveb.

banner-geoslam-300x250
banner-pobidka